• Voor de meest recente zondagsvieringen Klik hier
  • Dagelijkse podcast van de dominicaanse familie in de paastijd: Resurrexit.

Actualiteitscafé 7 maart 2022

Terwijl de oorlog in Oekraïne ons dag in dag uit in de ban houdt, woedt in Ethiopië al anderhalf jaar een oorlog die zo mogelijk nog gruwelijker is. De deelstaat Tigray wordt militair en economisch gewurgd door de eigen nationale regering, met steun van buurland Eritrea. De oorlogsmisdaden tegen de burgerbevolking zijn er schering en inslag: verkrachtingen, executies, vernieling van oogsten, uithongering…

Teff_dorsen.jpg

En toch kan het anders, weet Prof. Seppe Deckers (emeritus hoogleraar van de Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen). Na de grote hongersnood van 1984-85 groeide het land uit tot een lichtbaken van welvaart, vrede en ontwikkeling in de hoorn van Afrika. Ethiopië heeft een enorm potentieel, het is een land met een geschiedenis van duizenden jaren, een prachtige natuur, en een grote verscheidenheid van landschappen en volkeren.

Seppe heeft zelf een groot deel van zijn loopbaan gewijd aan ecologische projecten in de regio, eerst in opdracht van de FAO, later vanuit interuniversitaire samenwerking van KU Leuven. In Ethiopië werkt hij vooral samen met de universiteit van Mekelle, waarbij letterlijk het ijzer van wapens is omgesmeed tot ploegen van wijsheid en sociale rechtvaardigheid. Zijn collega’s, studenten en vrienden ter plaatse hebben onze steun hard nodig om te overleven. Concreet kan dat door de oproep te ondertekenen om noodhulp toe te laten, alsook door een financiële bijdrage op https://www.donorinfo.be/nl/doe-een-gift/tesfay-vzw met vermelding ‘Gift for Tigray’. Elke euro rendeert er driemaal: voor vrede, tegen armoede en tegen klimaatverandering.

Contactinformatie

©2005-2023 Filosofenfontein

✉️   info@filosofenfontein.be

Ondernemingsnummer: 0775.603.387

Bankgegevens:"FIFO Heverlee" 

KBC: BE11 7340 3906 5848

Volg ons op Sociale media

QR Code

Door je camera op deze code te houden krijg je het adres van deze website op je smartphone of tablet. Dan kan je de hele website bekijken.